CARL NIELSEN

Du er her

CARL NIELSEN af Anne Marie Carl-Nielsen & Anne Gyrite Schütt

Foyeren på 1. sal

Fynboen Carl Nielsen (f. 1865 - d. 1931) er en af Danmarks mest anerkendte komponister, som havde stor indflydelse på klassisk musik. Han komponerede både symfonier og operaer, men også kendte folkesange.

 

Anne Marie Carl-Nielsen (f. 1863 d. 1945) står bag busten af komponisten Carl Nielsen som hun var gift med. Sammen fik de tre børn. Hun blev født i Jylland hvor hun voksede op på en gård, og kærligheden til dyrene blev et centralt element i hendes motivvalg som kunstner.

I 1882 blev hun optaget på Charlotte Kleins Tegne- og Kunstindustriskolen for Kvinder, og i 1889-1890 var hun elev på Kunstakademiets Kunstskole for Kvinder. Hun debuterede på Charlottenborg Forårsudstilling i 1884 og blev fra 1892 tilknyttet Den Frie Udstilling.

Som mange andre billedhuggere inspireredes Carl-Nielsen af tidens største billedhugger Auguste Rodin, som hun personligt kontaktede. Hendes arbejdsstil var naturalistisk med hang til det monumentale. Carl-Nielsen var en modig kvinde, fordi hun insisterede på at fortsætte sit arbejde som billedhugger i en tid, hvor hovedparten af de kvindelige kunstnere mere eller mindre påtvunget måtte trække sig for at drage omsorg for mand og børn.

Det største monument hun lavede var Rytterstatuen af Christian IX på Christiansborg Ridebane (1928). Opgaven fik hun efter at have vundet en konkurrence i 1908, og efter 20 års intenst arbejde med studier og valg af hestetype blev statuen afsløret, 22 år efter kongens død.

 

Anne Gyrite Schütt (f. 1966) står bag maleriet af Carl Nielsen og debuterede som 11årig med sin første udstilling med tegninger om forurening, stress, universet og andre relaterede emner (Maribo Stiftsbibliotek 1977). Hun fandt derfor tidligt ud af at hun ville være kunstner og har siden 1991 arbejdet med kunst professionelt.

Kunstsamler, -kritiker og –skribent Finn L. Falkersby har skrevet følgende om Gürite Schütt:

Kunsten at kunne. I snart hundrede år har den såkaldte avant-garde kunst beskæftiget sig med at nedbryde den klassiske tradition i kunsten. Særligt i årene efter 2. verdenskrig og kulminerende i dag har kunstmarkedet været oversvømmet af masseproducerede abstraktioner, installationer og conceptkunst. I dagens Danmark dominerer disse værker overalt på museer og i gallerier. Det skal her nævnes at Danmark altid har haft ry for at være mindst 30 år efter udviklingen. For der er sket noget i den store verden. Tendensen går tilbage til hvor man slap, til det figurative og skønne i kunsten. Sidst manifesteret i udstillingen ”Wunchwelten” på det prominente udstillingssted Schirn Kunsthalle i Frankfurt Am Main, hvis leder er berømt for at have en af de bedste næser for hvor kunsten går hen.

Anne Gyrite Schütt er gået imod den herskende trend og har altid arbejdet i den klassiske tradition. Hun kan tegne, har altid sin skitseblok ved hånden, og hendes med stor kunnen udførte malerier gengiver figurative menneskeskildringer baseret på hendes filosofiske betragtninger omkring tid og rum. Et hovedværk er Anne Gyrite Schütt’s to sammenhørende store oliebilleder forestillende en soldat på slagmarken henholdsvis i Middelalderen og i Nutiden. ”Margrethes soldater” Anne Gyrite Schütt har udført flere portrætter som bestillingsarbejde af kendte personer og er fremragende på dette område. Man kan sige, at Anne Gyrite Schütt er pioner i den forvandling af kunstopfattelse som i øjeblikket finder sted i Europa og USA”.

Carl Nielsen

 

Fremtidens konferencer

Dørene er slået op for den nye konferenceafdeling i ODEON

Start aftenen med en lækker koncertmenu

2-retters menu pr. person  / 265,- + gebyr

3-retters menu pr. person / 325,- + gebyr

Vind et hotelophold for 2